torsdag, 22. februar, 2024

Snart sankthans! Her er de gode råd

Sankthansaften og det traditionelle bål nærmer sig – og Slagelse Kommune har samlet en række råd, hvis du planlægger at lave dit eget bål!

Snart samles unge og gamle omkring årets sankthansbål – og måske går der ikke længe, før flere af os starter på at nynne den klassiske fra; Shu-bi-dua!
Det er en gammel tradition, som de fleste forbinder med noget rart og hyggeligt. For at sikre, at alle får en god oplevelse, har Slagelse Kommune og Beredskabet samlet disse gode råd og regler til sankthans.

For at undgå brand skal du følge Beredskabets regler, fx at der mindst skal være mindst 30 meter til den nærmeste bygning med hårdt tag og mindst 200 meter til bygninger med stråtag.

Sankthansaften er som regel en travl aften for os, og vi opfordrer alle til at følge de anvisninger, der står på vores hjemmeside“, siger beredskabsinspektør Henrik Bendix Vibits.

Pas på miljøet sankthans aften
Et sankthansbål skal bestå af rent, tørt træ eller haveaffald. Det er forbudt at brænde træ, som er malet eller trykimprægneret. Byggeaffald, paller mm. er heller ikke tilladt, da det kan skade miljøet og udvikle sundhedsskadelig røg, som kan sprede sig temmelig langt.

Tænk på dyrene
Pindsvin, fugle og andre dyr elsker at bo i en bunke afklippede grene. Derfor bør du flytte bålet nogle meter på selve dagen.

Oprydning koster dyrt
Når gløderne er brændt helt ud, skal resterne efter bålet fjernes. Ansvaret ligger hos dem, der har etableret sankthansbålet. I Slagelse Kommunes Entreprenørservice beder entreprenørchef Peter Johansen om en hjælpende hånd.

Vi bruger desværre en del tid på at rydde op efter sankthansarrangementer, som ingen tager ejerskab til. Der er tale om private arrangementer, så det er ærgerligt, at kommunekassens penge skal bruges på den opgave. Vi vil hellere bruge vores tid på det, der kommer alle til gode“, siger Peter Johansen.

Reglen om, at du skal rydde op efter dig selv, gælder også på stranden.

Reservér til større arrangementer
Planlægger du at holde et større sankthansarrangement på et af kommunens arealer, skal du i god tid reservere det. På den måde kan sikrer du, at andre ikke lægger beslag på arealet.

Regler for sankthansbålet
– Mindst 30 meter til den nærmeste bygning med hårdt tag og mindst 200 meter til bygninger med stråtag
– Bål skal bestå af rent, tørt træ eller haveaffald
– Flyt bålet på selve dagen, så små dyr ikke bliver fanget i flammerne
– Du har pligt til selv at rydde op, hvis du har lavet et sankthansarrangement
– Større arrangementer skal i god tid anmeldes til kommunen på:

Foto: Slagelse.dk

Mest læste

Populært