Det er vist ikke uden grund, at nogle af de mest populære containere på genbrugspladsen, er dem hvor vi ‘bare kaster det op, som vi ikke lige ved hvor skal hen‘ – Indrømmet: Stort- og Småt brændbart har måske været mere brugt, end hvad nødvendigt var. – For det var nemt….
Siden genbrugspladserne så dagens lys for mange år siden, har stort og småt brændbart været nogle af de mest populære containere, men nu er det snart slut.
Fra oktober er det nemlig slut med stort- og småt brændbart.
“Vi tager nu næste skridt mod at få affaldet væk fra forbrændingsovnene og ind i den cirkulære økonomi” fortæller Villum Christensen der er udvalgsformand og bestyrelsesmedlem i Affald Plus.
I følge Villum Christensen blev der allerede ved overgangen til klare sække reddet mange papkasser og plastspande på vej mod flammerne, fordi man nu pludselig kunne se hvad der var i sækkene – men nu skal vi tage endnu et skridt i retningen af genanvendelsen.
Rest og Polstrede møbler – Grønnere samvittighed
Mængden af affald til genanvendelse er steget stødt i mange år – derfor har pladserne også fået flere containere, som har skulle håndtere den øgede genanvending. Men nu skal stort- og småt brændbart tage endnu et skridt i retningen af mere genanvendelse – og derfor byttes der nu ud, med 2 nye: “Rest efter sortering” og “Polstrede møbler“, allerede fra oktober.
Rest efter sortering kan være alt fra glasfiber, til træ med råd, fiberdug, videobånd/cd’er/dvd’er uden omslag, beskidt papir/pap/plast – Mens Polstrede møbler, kan være lige fra sofaer til madrasser og gulvtæpper.
“De nye containere skal få os alle sammen til at spørge os selv, når vi sorterer: Kan dette mon genanvendes?” lyder det spørgende fra Villum Christensen, der mener de at fleste, meget ofte, vil kunne svare ja.
På pladsen er der nemlig allerede containere til både træ, plast, pap, tekstiler, til elektronik og mange flere i forvejen.
Med de 2 nye containere forventer Affald Plus en genanvendelse på over 80 pct. Det svarer til, at der flyttes ca. 10.000 tons affald om året fra forbrændingen til genanvendelsen. Omregnes disse tal til containere, så svarer det til hele 2.100 containere årligt.
“Og ja, det bliver måske lidt bøvlet, mens vi vænner os til de nye containere, og ja – vi skal nok spørge personalet en ekstra gang om sorteringen. Men til gengæld kører vi hjem med en lidt grønnere samvittighed.” afslutter Villum Christensen