2.5 C
Slagelse
lørdag, 18. maj, 2024

Højhuse i ‘New Vemmelev’?

Onsdag aften kunne man som, klokken skred frem, langsomt se billygterne nærme sig – næsten i en mindre lokal kortege.
På den lille grusparkering lyste huset i Vemmelev op – og allerede inden du nærmede dig døren, mærkede du varmen og sjælen fra et ægte forsamlingshus. Emnerne var også her efter, lokale – fra ildsjæle, der mindede politikerne om at huske Vemmelev.

Clausen – Jeg var også ny i 1970.
Det er aldrig for sent at være med til at gøre en forskel. Sådan lød det fra Thomas Clausen, der endnu engang var på pletten med muntre introduktioner. Efter et panel der løbende havde nævnt de var nye – sprang Clausen nemlig ind med sin introduktion; At han også var ny….. i 1970.

Munter var han også, da han efter at have nævnt flere af de sager Enhedslisten havde fået i gennem de sidste 4 år, med et smil i stemmen takkede Venstre for at citat: “Være så elskværdige at forlade forhandlingerne” så han kunne få maksimal indflydelse for sit ene mandat.

“New Vemmelev”
– Har i noglesinde været i New York??” rundt i lokalet udbrød en borger “Ja det er forfærdeligt”, hvorefter spørgeren fortsatte “Det kan blive her!”. Det højaktuelle emne var lige præcis – Højhuse – som også havde nået Vemmelev onsdag aften – og det hele blev startet af en borger som stillede aftens første spørgsmål: “Skal vi have 8-etagers huse i vore smukke landskab?

De Radikales nye unge kandidat Mark Rentzmann lagde, som en af de eneste i panelet fra vemmelev, an med; Det er ikke antal etager der er problemet – men om det passer ind i området. Et hus kan godt få lov at være højt, hvis det passer ind.

Knud Vincents ville gerne lægge debatten hurtigt ned, for der var ingen der ville bygge kæmpe højhuse i Vemmelev. Men hvis spørgsmålet gik på højhuse generelt, så handlede det for Venstre om at indgå en dialog i det nye byråd og sætte nogle krav til eventuelle bygninger.
V foreslog også at man lavede en 10-årsplan, for hvad man ønskede med højhuse, så investorerne vidste hvad de kiggede ind i.

Marcus Danielsson fra Liberal Alliance var flere gange i løbet af aften aktiv i debatten og skar også klart igennem ved at oplyse at Region Sjælland er den eneste region hvor der er positiv tilflytning – og dem skal vi simpelthen være klar til at tage i mod lød det. Helt konkret tilføjede han efterfølgende “Lad mig sige det klart: Liberal Alliance, er klar til at bygge

Kathrine Olsson fra veganerpartiet indskød til debatten, at det var vigtigt for hende, at kommende byggerier havde fokus på at bygge cirkulært og bæredygtigt – Samt ikke mindst sikre grønne områder og biodiversitet.

Men uanset hvor meget der tales byggerier, så må man ikke glemme at infrastrukturen skal følge med, sådan slog Thomas Vesth fast, da han efter at have talt anekdoter om sin opvækst i Vemmelev, slog et slag for trafiksikkerheden på Landevejen. Skal vi bygge på den anden side af vejen, skal der også være styr på sikkerheden. 

Kald mig bare en klimatosse!”
En spørger rejste sig mod slutningen og spurgte om hver kandidat kunne få 1 minut til at fortælle hvad de vil gøre for klimaet. Hun afsluttede spørgsmålet meget direkte mens hun kiggede på politikerne: “Kald mig bare en klimatosse!“.

Liberal Alliance lagde for: Vi skal sikre bæredygtigt byggeri og biodiversitet. Det skal være nemt at sætte El-Ladestandere op. De kommunale udbud skal indeholde bæredygtige kriterier, så vi kan fremme den grønne omstilling.

Veganerpartiet og Kathrine Olsson var på hjemmebane i det spørgsmål, med et meget klart budskab “Vi skal være en CO2-Neutral kommune!“. Det skal blandt andet ske ved indsættelsen af klimaafgifter, som skal financiere at plante flere træer. Hertil slog Veganerpartiet også et slag for at offentlige køkkener skal have plantebaseret mad.

Thomas Vesth fra Nye Borgerlige havde allerede nævnt den grønne omstilling i sin introduktion. Det argumenterede han med, at det var fordi det var vigtigt – og “vi skal gøre det fordi det er fornuftigt“.
Thomas mente dog ikke vi kan løse udfordringerne kommunalt med “en masse akademikere“, men ved at italesætte daglige ting, som alle kan gøre. Han vil stoppe lappeløsninger og i stedet italesætte alle de daglige ting vi kan gøre.

Jørgen Grüner brugte det meste af sin tid på at nævne mange af de ting, som SF allerede havde gjort. Han arbejdede nu blandt andet på at tage dårlig jord ud af landbrugsproduktionen og sikre bedre grundvand. Et af de punkter vi skulle sætte ind på, var at sætte krav til at alle nye boligprojekter, at de skal have ladestandere.

Konservative med Jane Dahl i spidsen mente vi skulle arbejde på flere grønne områder, genbrugsbyggemarkeder, solceller på offentlige bygninger – og ikke mindst kigge på el-biler, når kommunens vognpark skulle skiftes ud. Jane nævnte også muligheden for at kigge på en 4-dages arbejdsuge, for at mindske CO2 udslippet på alle dem der pendlede til.

Knud Vincents fra Venstre, var meget klar, at ingen virksomheder overlever, hvis de ikke har en grøn profil. Det er den vej vi går – og vi skal som Kommune også følge med. Knud mente at man skulle kigge langsigtet – og gøre det i samarbejde.

Mark fra Radikale lagde pænt ud: “Det her er jo mit hjerteblod! – og det går for langsomt”. Mark talte blandt andet om at vi skal tænke i synergieffekter og passe på vores grundvand.

Anders Jørgensen fra Socialdemokratiet slog et slag for at vi skal fortælle historierne, så de når helt ud i kommunen – For alle kan bidrage. Det stemplede Jess Haupt fra Dansk Folkeparti ind i og sagde at han var både for Sol og Vind – Hvis altså “Vi kan finde nogle der vil have en vindmølle stående“.

Jeg er også en klimatosse”, sådan lød det fra Thomas Clausen, der berettede om, at Enhedslisten hele tiden har gået forrest. Blandt andet havde kommunen opsat solceller og de arbejdede lige nu på en ny solcellepark med SK-Forsyning. – Næste step: Fokus på Klimakost!

Alt i alt, blev de fremmødte vælgere klogere på de enkelte partier, med fokus på alt fra ældrepleje, byudvikling, miljø, unge – og Højhuse!

Deltagere:
Jess Haupt (O), Anders Sørensen (A), Mark Rentzmann (B), Knud Vincents (V), Jane Dahl (C), Jørgen Grüner (SF), Thomas Vesth (D), Kathrine Olsson (G), Thomas Clausen (Ø), Marcus Danielsson (I).

Ved du noget?

Send os et tip på 112@Sendtip.dk

 

Latest Posts

Læs også