Panel: Frederik Vad (Socialdemokratiet), Astrid Carøe (SF), Nicolai Sandager (LA), Stén Knuth (V), Ulla (Alternativet) Miralem Garagic (Ø), Troels Brandt (Radikale), Benjamin Lindberg (Moderaterne), Birgitte Jerkel (Konservative)
Søndag klokken 15, havde de Radikale inviteret til politisk debat, eftermiddagskaffe og pandekager på biblioteket i Skælskør.
Allerede ved indkørslen til Skælskør nor, kunne man dufte pandekagerne fra det vindue som stod på klem, mens eftermiddagssolen kastede små efterårsstråler over solskinsbyen.
Anette, der er formand for de Radikale i kredsen, bød de fremmødte velkommen og takkede for at så mange mødte – sådan en søndag eftermiddag. “Et af Troels Brandts slogans er ‘fælles samtale’, så derfor har vi lavet dialog-pandekager” fortalte Anette, der med en munter indskydelse forsatte: “Det er et spændende folketingsvalg, måske får vi (Radikale Red.) skyld for meget, men det skal vi ikke snakke om i dag – der skal vi snakke politik og fremtiden”
Det første lokale vælgermøde
“Er det okay jeg lige henter noget kaffe?” Lød det fra Frederik, til latter for salen. For blot 26 timer siden, startede den store plakatophæning – og kandidaterne har derfor haft en hård weeked, hvor turen er gået op og ned i lygtepælene – hvad tid de forskellige har været hjemme i går eftermiddags, aften, eller nat – det må den kommende 1,5 times koffeinindtag give svaret på.
Atomkraft og usikre tider
I den første del af vælgermødet, var flere af kandidaterne inde på de usikre tider, som Danmark står i lige nu.
“Astrid bankede på hos et pensionistpar i Vemmelev forleden” lød det fra Frederik, der med sin historie om de stigende priser fangede de tilhørende i salen: “Det her pensionistpar, de var begyndt at samle pant, fordi de ikke længere havde råd til at betale regninger” lød det videre fra Frederik, der mente at det vigtigste lige nu, var at fokusere hjælpen, til dem der har akut brug for den, da alle ikke vil kunne holdes skadesløse.
De usikre tider var også noget som Benjamin fra Moderaterne talte om, på spørgsmålet til hvad man kunne gøre her og nu, kastede han nemlig ordet: Atomkraft, ind i debatten: “ Vi skal snakke sammen med vores naboer i Sverige og Tyskland. Vi kan jo ikke bygge et atomkraftværk i morgen og have grøn energi – men i Nordtyskland og i Sverige, har de ledige værker – lad os lave en aftale med vores naboer om at få grøn energi – her og nu?” lød det spørgende.
Det lokale medlem af Folketinget Stén Knuth, slog videre et slag for, at vi endnu ikke har set toppen – og at et valg i sådanne tider er uheldigt: “Vi har ikke set toppen endnu – vi ved ikke hvor det ender. Hvis i lytter til alle de ting som kommer frem nu, så er det uheldigt, at vi har valg imens – for lige nu vil alle komme med forslag til hvad man skal gøre.” Lød det bekymret fra Stén, der i stedet opfordrede til ansvar frem for ‘valg-gaver’: “ Det der er vigtigt – er at os der bliver valgt ind, tager den alvorlige samtale og siger: hvem er det der skal hjælpes”.
Den bemærkning var noget den Konservative kandidat, Birgitte, bakkede op om: “ Noget af det der bekymre Danskernes mest, er hvordan vi kommer gennem krisen. Det gør vi blandt andet ved at sænke skatter og el-afgifter. Det er bedre at vi giver Danskerne flere penge gennem lavere skat, end at gøre som regeringen og uddele ukontrollerede varmecheks.“
Afskaf skatten på arbejde
Hvad kan man gøre for at hjælpe Danskerne her og nu, gennem krisen?
– Sådan lød spørgsmålet fra hatten, som var blev sendt rundt mellem bordene, hvor deltagerne kunne lægge spørgsmål i.
Fra Liberal Alliances kandidat Nicolai Sandager blev svaret hevet lige op fra partiets mærkesag: “Hel konkret anbefaler vi at de første 7.000 kroner man tjener, skal være skattefrie, det betyder at alle danskere får flere penge mellem hænderne til at betale deres regninger og husleje”.
Knap så vel blev det modtaget fra kollegaerne i panelet, da Nicolai måske utilsigtet udbrød: “Vi opkræver så mange skatter og afgifter, at stagen nu må give os et kviklån, for at kunne betale det ”, pointen gik fint ind, men ordvalget ‘kviklån’ var panelet ikke helt glade for.
Men troede man at Liberal Alliance var dem der stod hårdest på lavere skat, så havde Ulla fra Alternativet, noget af et comeback til Nicolai: “Vi vil afskaffe skatten, der skal ikke være skat på arbejde – tag den” lød det fra Ulla, der fik salen til at blive helt stille, før hun forsatte: “Vi har en helt forældet tankegang, som vi sidder fast i – det som om vi ikke kan løsrive os. Der skal ikke være skat på arbejde, der skal være formuebeskatning. Mærsk skal af med nogle af alle deres milliarder, og så skal der indføres formueskat, aktionærbeskatning osv” lød det fra Ulla der kiggede over på Nicolai og med en munter stikpille afsluttede: “Så dine topskattelettelser er jo bare lapperier”.
Helt i den anden ende var Miralem fra Enhedslisten, der argumenterede for vigtigheden af fællesskabet: “De rigeste skal begynde at betale til fællesskabet. Dem der har mest, skal betale mest. Vores børn, unge, flygtninge, de psykisk sårbare, jeg kunne forsætte – de står for skud”.
Efter lange indlæg og debat om skattelettelser, hvem det skulle komme til gode fik Benjamin Lindberg ordet, som helt roligt tilføjede: “Fjern momsen på varme og energi – det er målrettet og kommer alle til gode”.
Astrid Carøe der også er lokalvalgt Folketingsmedlem, var fortaler for skat på overnormale profitter: “Nogle tjener lige nu rigtig mange penge på inflationen. Beskat denne overnormale profit – og hjælp dem, der har allermest brug for det. Det bliver hårdt for alle, men det vigtigste er altså at folk ikke skal gå fra hus og hjem.“
Klokken 17, kunne de fremmødte kandidater og tilhørere rejse sig, efter valgkampens første lokale vælgermøde – måske klogere på, hvor krydset skal sættes den første november.
Men mon ikke, at dette vælgermøde, blot er første – af en lang række i de kommende dage og uger.