Mennesker i udsatte positioner skal skifte ensomhed, social isolation og stofmisbrug ud med fodbold og et positivt fællesskab i Slagelse. Nu bliver der nemlig oprettet et hold i Slagelse Boldklub og Idrætsforening (SBI), hvor alle, der kæmper med sociale udfordringer, kan spille fodbold gratis hver uge på et særligt OMBOLD-hold.
Børn og voksne dribler hver dag rundt på banerne i SBI, og sammen kan de glæde sig over fodboldens fantastiske fællesskab. Det giver ikke bare point på sundhedskontoen, det skaber også positivt socialt samvær. Men det er sjældent, at mennesker, der fx er ramt af hjemløshed, dribler med på fodboldbanerne. Derfor får de heller ikke glæde af de positive gevinster ved fodbolden. Det skal der laves om på.
SBI, Forsorgscenter Toften, DBU, DBU Sjælland og OMBOLD har nemlig indgået et samarbejde om at tilbyde et inkluderende fodboldfællesskab for udsatte mennesker. Mere præcist er der tale om en ugentlig fodboldtræning med fællesskabet i fokus hos SBI, hvor der tages højde for alle spilleres fysiske-, mentale-, sociale og fodboldmæssige niveau. Og det giver mening for SBI:
” Når man spiller fodbold, får man oplevelser sammen, og det er netop disse oplevelser, der kan skabe et stærkt positivt fællesskab, som man kan profitere af i andre dele af ens liv. Og selvfølgelig skal mennesker, der kæmper med misbrug eller psykisk sårbarhed, også have et positivt fællesskab at falde tilbage på. Det er vi glade for, at vi nu kan tilbyde i SBI “, fortæller Mick Keller, teamkoordinator for SBI.
Et projekt der giver mening for både forsorgshjem og kommune
Forsorgscenter Toften har tidligere oplevet OMBOLD-konceptet på nærmeste hold, for de har nemlig deltaget i OMBOLD-stævner i både Holbæk og Brøndby. Her fik de en smagsprøve på den anerkende og hjælpsomme kultur, der hersker i OMBOLD. Og den stemmer godt overens med deres eget opdrag.
” Toften er en jo del af KFUMs sociale arbejde, og KFUMs tankegang stemmer utrolig godt overens med den tankegang, der er i OMBOLD, nemlig at åbne positive sociale fællesskaber kan have enorm betydning, hvis man har det svært i livet. Og der er ingen tvivl om, at OMBOLD-træningen vil have en positiv effekt på fællesskabet blandt socialt udsatte i Slagelse. Det handler jo om at røre sig sammen og have noget at stå op til, og det er præcis det OMBOLD-træningen giver “, fortæller Lasse Holm, der er social vicevært på forsorgscenter Toften.
Slagelse Kommune ser også et stort potentiale i fodboldtræning for socialt udsatte.
” Det er vigtigt, at der er plads til forskellighed i vores lokale idrætsliv, og jeg er utrolig glad for, at vi i Slagelse Kommune kan være med til at støtte op om, at de mennesker, der har det sværest, kan blive en del af et positivt fællesskab, hvor der både er mulighed for social, mental og fysisk udvikling. Og så giver det øget livskvalitet og nye fællesskaber “, udtaler Lone Berner Wolff, socialchef i Slagelse Kommune.
Et godt samarbejde er vejen til succes
Træningen i SBI er er del af projekt ’Inklusion i fodbold Danmark’, hvor målet er at få flere mennesker i udsatte positioner til at spille fodbold i lokale klubber. Og samarbejdet med klub og kommune er helt centralt for, at det kan blive en succes.
” I Slagelse er der er et tæt samarbejde mellem kommunen, sociale aktører og en klub, der er motiveret for at skabe et rummelige fodboldfællesskaber. Det betyder, at vi har de bedste forudsætninger for at inkludere nogle af Slagelses udsatte borgere i den lokale fodboldklub og skabe noget indhold og glæde i hverdagen for de nye spillere i klubben “, udtaler projektchef i OMBOLD, Camilla Aavang Poulsen.
Det er OMBOLD, DBU og DBU Bredde der, med støtte fra Nordea-fonden, står bag projektet. Ambitionen er, at mindst 360 personer, der fx kæmper med hjemløshed eller stofmisbrug, bliver en del af fodboldklubberne i minimum 12 kommuner inden udgangen af 2024.