2.5 C
Slagelse
søndag, 14. juli, 2024

Indlæg: Store besparelser ved at bygge standardiseret

Debatindlæg af: Nicki Ottevig, Kandidat for Venstre.

Vi skal bygge med fokus på hvad der giver værdi for vores institutioner og ikke efter arkitektens frie fantasi. Eksempelvis vil man nu bygge en børnehave i Slagelse der ligner fem fingre oppefra. Det er sikkert flot, men for samme pris kan vi bygge 3 børnehaver som den der bygges på jonslunden i Slagelse.

Den fem fingrede børnehave er et godt eksempel ud af mange på, at de offentlige midler bliver anvendt på ting der ikke giver værdi for hverken kommunen, medarbejderne eller borgerne.
Der er simpelthen på nuværende tidspunkt ikke politisk styr på hvad man bruger pengene på når det omhandler byggeri, og det er altså 300-500 mio. årligt der bruges i anlægsbudgettet. Bare det ser godt ud virker det til at man er tilfreds.

Det er altså store millionbeløb, som både du og jeg finansierer, som kunne være gået til noget der giver langt mere værdi, såsom bedre service til vores ældre borgere, optimering og vedligeholdelse af børnenes institutioner, opkvalificering idrætsfaciliteter, osv.

I min optik skal vi politisk have langt større fokus på hvad der er “Nice to have” eller “need to have”.
Når vi eksempelvis bygger, kan langt størstedelen af byggerierne bygges efter standardisere løsninger for de forskellige offentlige institutioner. Hvilket vil sige det godt kan være at udtrykket i det udvendige byggeri er forskelligt, men den indvendige opbygning er det de samme kriterier reglementerne foreskriver for en institution. Eksempelvis lavede redaktionen Ingeniøren et estimat for supersygehus byggerierne her var den svimlende sum på 5 milliarder man kunne have sparet, hvis man havde opbygget supersygehusene standardiseret ved bl.a. at kopiere byggeri af operationsstuer, toiletter, køkkener eller enkeltmandsstuer.

Kort sagt hvis man gentager noget, får man det, der hedder gentagelseseffekter, og det gør det muligt at lære fra projekt til projekt, og så bliver man bedre til at bygge ved at arbejde på en systematiseret måde. Hvilket både er langt billigere og med langt færre fejl i byggerierne.

Så stort ja tak til standardisering af byggerierne i vores kommune det vil frigive rigtig mange penge, som vi kan bruge på noget der giver værdi.

Lokaldebatten! Vil du også til orde? Send os dit indlæg på Hej@MitVestsjaelland.dk

Ved du noget?

Send os et tip på 112@Sendtip.dk

 

Latest Posts

Læs også